In de omgeving.

In en rondom vakantiepark Cnossen valt genoeg te beleven en ontdekken. Van het Leekstermeer en de Onlanden tot de stad Groningen en de dorpen daaromheen. Het is een mooie omgeving voor iedereen die actief wil ontspannen. Daarom hebben wij de leukste uitjes voor jou op een rij gezet. verzamelden we de leukste uitjes voor jou. Ga je op pad? Bekijk dan onze routekaarten in de webapp info.cnossenleekstermeer.nl of vraag ernaar bij de receptie.

Onlanden

Ten noorden van het Leekstermeer bezit het Groninger Landschap de Oeverlanden en de Lettelberterpetten. De overige gebieden in De Onlanden worden beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het moerasachtige gebied is een paradijs voor veel vogelsoorten. De zilverreiger is onbetwist het icoon van de Onlanden, maar ook de bruine kiekendief, de koekkoek, het baardmannetje en de roerdomp kun je hier aantreffen.
De otter is een graag geziene gast. Dit prachtige beestje voelt zich prima thuis in de Onlanden maar laat zich niet vaak zien.
Ook verblijft er al 3 jaar een paartje zeearenden rond het Leekstermeer, midden in de Onlanden. Het Groninger Landschap heeft goede hoop dat het komt tot een broedpoging van de ‘vliegende deuren’. En tot slot heeft ook eindelijk de bever de Onlanden bereikt. In december 2020 zijn twee beverburchten ontdekt. Dit is goed nieuws want de bever houdt het landschap open op een natuurlijke manier, zonder ingrijpen van de mens.

 

Uitkijktoren “Het Beeld”

Het hele gebied bekijk je vanaf de uitkijktoren “Het Beeld” in de Onlanden. Deze uitkijktoren bereik je via een slingerpad vanaf de Noorddijk. De toren telt 127 treden en is 26 meter hoog. Neem je verrekijker mee en geniet van een prachtig uitzicht.

Lettelberterpetten

Deze bijzondere naam Lettelberterpetten verwijst naar de zogenaamde petgaten. Aan het begin van de 20e eeuw is er bij Lettelbert veel petgaten. Aan het begin van de 20e eeuw is er bij Lettelbert veen gewonnen. Door het uitgraven van het veen ontstonden er gaten die zich vulden met water, de petgaten. Het natte veen werd op de smalle stroken tussen de petgaten gelegd, de legakkers genoemd, om te drogen. Deze structuur is nog steeds herkenbaar in het landschap. De legakkers zijn vooral begroeid met riet, zegge en andere kruiden. De petgaten zijn dichtgegroeid met bomen, voornamelijk de zwarte els waardoor het waardevolle Elzenbroekbos is ontstaan. Vogels spotten doe je vanuit de uitkijktoren “De Veenman” en de vogelkijkhut “Olde Mart”.

Roden

Het typisch Drentse brinkdorp Roden heeft een gezellig en uitgebreid centrum. Er zijn vele horecagelegenheden en winkels en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. In een van de oudste gebouwen aan de Brink is een kleinschalige bioscoop gevestigd.

Kampeerhal Roden

Grote kampeerwinkel in Roden.

Landgoed Mensinge

Mensinge is een havezate bij Roden. Tot 1985 werd dit huis particulier bewoond, maar nu is het te bezichtigen als oudheidkamer. Er zit ook een groot bos bij waar je heerlijk kunt wandelen. Doordat het huis lange tijd bewoond is geweest en de laatste decennia nagenoeg ongewijzigd is gebleven, geeft de inrichting een goed idee hoe mensen vroeger woonden.

Speelgoedmuseum

Kijken en spelen voor jong en oud.

Leek

Het gezellige dorp leek heeft een uitgebreid aanbod aan winkels en staat vooral bekend om zijn landgoed Nienoord.

Familiepark Nienoord TIP!

Dit grote landgoed in Leek zit vol verrassingen. Je vindt hier onder andere een subtropisch zwemkasteel, een familiepark met wel 50 attracties, museum Nienoord en daarnaast kun je hier ook mooi wandelen.

Zwemkasteel Nienoord

Spetterend waterplezier beleef je in één van de mooist gelegen subtropische zwembaden van Nederland. Het zwemkasteel heeft verschillende baden met onder andere een spectaculair verlichte waterglijbaan van 40 meter lang, wildwatercreek, whirlpool en waterkanon. In het 25-meterbad kunnen zwemliefhebbers baantjes trekken. In de zomer is het verwarmde buitenbad geopend met de grote glijbaan en het gezellige, overzichtelijke peuterbad. In het zonnetje is het heerlijk op het buitenterras en de grote zonneweide.

Groningen

Er gaat niets boven Groningen!
Een dagje shoppen, struinen door pittoreske straatjes of cultuur snuiven? De stad Groningen is vlakbij. Zo dichtbij zelfs, dat je de skyline kunt zien aan de overkant van het Leekstermeer. Met de auto is het een halfuurtje rijden naar het centrum. Pak je liever de fiets? Dan ben je een uurtje onderweg. Het is wel de moeite waard want je fietst door de mooie natuur van de Onlanden.
Groningen heeft een rijke traditie in de markthandel en in alle plaatsen in de provincie strijken dan ook regelmatig marktkramen neer. De jongste stad van Nederland kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Een stadswandeling is daarom zeker een aanrader!

 

Groninger museum

Een extravert en veelkleurig bouwwerk in het water tegenover het hoofdstation. Dit is hét museum voor kunst, design en kunstgeschiedenis met een veelzijdige collectie en af en toe behoorlijk prikkelende tentoonstellingen.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Aan de Brugstraat 24 in het Noorderlijk Scheepvaartmuseum komt de geschiedenis van de scheepsbouw en scheepvaart in de provincie Groningen tot op de dag van vandaag tot leven.

Martinitoren

De Martinitoren is, met zijn bijna 97 meter, de hoogste toren van de stad Groningen. Niet bang voor hoogtes? Beklim dan de Martinitoren. Kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar bij VVV Groningen.

Groninger Forum

In het hart van de binnenstad staat sinds kort het Groninger Forum. Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog en telt 10 verdiepingen. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van de toekomst. Je vindt hier onder andere Storyworld, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen met een fenomenaal uitzicht en een rooftop cinema.

De Waddeneilanden

Wist je dat de Wadden-eilanden vanaf Cnossen Leekstermeer goed te bereiken zijn? Ideaal voor een dagtrip. Je kunt op verschillende plaatsen op de boot stappen. De eilanden zijn zeer geschikt voor fiets- en wandeltochten.
Hieronder zijn de tijden van de veerdiensten te vinden.

– Veerdienst Texel

– Veerdienst Vlieland

– Veerdienst Terschelling

– Veerdienst Ameland

– Veerdienst Schiermonnikoog

Doen en beleven

Aan de andere kant biedt onze prachtige omgeving vele mogelijkheden om actief en avontuurlijk bezig te zijn.

Welnessresort de Waterlelie TIP!

Diverse sauna’s, baden en vakkundige behandelingen in Zevenhuizen.

Blotevoetenpad

Wandeling op blote voeten over het speciale pad in Opende.

Boomkroonpad

Wandelen tussen de boomtoppen in Drouwen.

Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe is een all-inclusive attractiepark voor jong en oud. Onbeperkt speelplezier inclusief eten & drinken. Leer autorijden op het verkeerscircuit, zoek spanning in het spookhuis of maak een ritje in de The London City Coaster, de achtbaan voor de echte durfal. De vele attracties en speeltoestellen maken de dag onvergetelijk!

Ruitercentrum

Paardrijden door de bossen bij het Fjordenpaard in Een.

Zeehondencentrum

Bezoek de zeehondencrèche in Pieterburen.

Breakout Grunopark

Waterskiën of wakeboarden in Harkstede.

Wildlands

In dit unieke park maak je een wereldreis in één dag. Ontdek de jungle, in een boot of wandelend, en maak kennis met de olifanten. Je spot neushoorns en giraffen van heel dichtbij tijdens je trucksafari over de savanne. Tijdens een poolexpeditie sta je oog in oog met ijsberen en pinguïns.

Gevangenismuseum TIP!

Veenhuizen heeft een lange en interessante geschiedenis en is vooral bekend door de gevangenis en het Gevangenismuseum. In het gevangenismuseum ontdek je alles over straffen van vroeger en nu. Maak een rondrit in een ‘boevenbus’ of speel voor rechter. En heb je weleens een echte cel van binnen gezien? In het Gevangenismuseum kan het allemaal.

Hunebedcentrum

Het grootste hunebedcentrum van Nederland is gelegen in Borger.

Kamp Westerbork

Bezoek het herrineringscentrum in Hooghalen.