Chris aan het woord.

Het is een heerlijke dag in April. Chris legt zijn boot even in het riet en neemt rustig de tijd om alles te vertellen over het natuurgebied de Onlanden. Chris is geboren en opgegroeid aan het Leekstermeer en nooit meer weggegaan. De plek boeit hem nog iedere dag! Het is hier heerlijk rustig, geen verkeer maar de stad Groningen toch héél vlakbij! De combinatie van mooie fietsroutes, wandelroutes en vaarroutes maakt het dat het een perfecte plek is voor een heerlijke vakantie.

Het Leekstermeer en natuurgebied de Onlanden is een uniek gebied. Vroeger bestond het gebied uit weilanden met koeien die stonden te grazen. Ze noemden het altijd onland, omdat het in feite slecht land was. Ze konden er eigenlijk niks mee, uiteindelijk hebben ze een open verbinding gemaakt met het Leekstermeer en een gemaal uitgezet. Fietsen in het achterland ‘Onlanden’ was er in mijn tijd niet bij. Dat is pas sinds 10 jaar, daarvoor is het altijd een agrarisch gebied geweest.

Chris is gek op watersport, kanoën, zeilen of varen met een motorboot.. Eigenlijk alles! Wat hij erg mooi vind aan het gebied is dat het een uitgewezen plek is om heel veel te doen. Je kunt een paar uur gaan varen, daarna een rondje fietsen en afsluiten met een mooie wandeling. Je kunt verschillende activiteiten ondernemen de gehele dag door. Je komt ontzettend veel dieren onderweg tegen, van zee arenden tot lepelaars maar ook reeën en eenden. Met de verrekijker het gebied in en genieten van alles wat de Onlanden te bieden heeft.

Het Leekstermeer ligt erg centraal in het Noorden van Drenthe. Vanaf hier kun je een dag naar de eilanden maar ook de omliggende dorpen zoals Roden en Veenhuizen zijn erg in trek. Voor ieder wat wils!

Het bijzondere aan het Leekstermeer is dat het, het enige meer is in Drenthe. Een toeristisch gebied maar niet heel erg bekend. Veel gasten komen voor de watersport, of genieten op het terras van het uitzicht en gaan zelf niet het water op. Bijvoorbeeld Jos die een cursus zeilen in een optimist geeft, gasten kunnen daar echt van genieten!

Als tip voor jullie wil Chris meegeven dat wanneer je een prachtige kampeerplaats met veel groen op prijs stelt dit de perfecte plek is voor een onvergetelijke vakantie. Voor rustzoekers, watersporters, fietsers en wandelaars is hier altijd genoeg te doen!